Ce trebuie sa știi despre pompa de ambreiaj și despre mecanismul hidraulic de comanda?

Ce trebuie sa știi despre pompa de ambreiaj și despre mecanismul hidraulic de comanda?

Pompa de ambreiaj este o componenta importanța a sistemului de ambreiaj, deoarece pompeaza lichidul de frâna către un cilindru care actioneaza rulmentul de presiune, Pompa de ambreiaj este prezenta doar în cazul sistemelor hidraulice iar principalul sau rol este acela de a aerisi circuitul de franare.

Sistemul hidraulic de ambreiaj este un sistem performant, care ofera un condus mult mai facil decât sistemul pe cablu. Punctul de plecare pentru sistemul hidraulic este unul scurt, ambreiajul este simțit mai bine de șofer iar de regula, pompele sunt ceva mai ieftine decât cablurile necesare la sistemele de ambreiaj pe cablu.

Cum functioneaza mecanismul ambreiajului?

gen__vyr_3701p-ambrMecanismul ambreiajului nu este unul foarte complex, insa este deosebit de important. Este un mecanism mecanic, care poate sa aiba doua stari in momentul in care functioneaza: cuplat si decuplat.

Starea normala este cea cuplata iar trecerea la starea decuplata se face in momentul in care se apasa pedala de ambreiaj.

Un ambreiaj functional este un ambreiaj care respecta o serie de reguli:

  • Asigura o cuplare rapida si o decuplare la fel de rapida;
  • Nu necesita o forta mare pentru apasarea pedalei;
  • Compenseaza in mod automat diversele jocuri aparute datorita uzurii. De regula, ambreiajul se uzeaza in timp, iar acest lucru trebuie sa fie contracarat printr-o constructie simpla si cat se poate de eficienta.

Ambreiajul cu comanda hidraulica

Aminteam ca ambreiajul poate sa fie de doua feluri: cu comanda mecanica si cu comanda hidraulica. Cel cu comanda hidraulica este mai performant, deoarece aduce o serie de avantaje. Principiul sau de functionare este asemanator cu principiul de functionare pentru franele hidraulice.

Avantajele majore ale ambreiajului cu comanda hidraulica sunt urmatoarele:

  • Asigura o pornire si o accelerare foarte lina pentru automobil;
  • Asigura o durata de viata mai mare pentru automobil;
  • Nu genereaza incarcaturi dinamice si oscilatii de torsiune;

Evident, ambreiajul hidraulic prezinta si o serie de dezavantaje. Poate cel mai mare este faptul ca duce la cresterea consumului de combistibil. Constructia sa este una destul de complcata iar costul unui sistem de ambreiaj hidraulic este si el unul destul de ridicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × two =