Vacanța de iarnă este un prilej minunat de a petrece timpul cu familia, fie la cabană, fie la pârtia de schi sau măcar la o drumeție pe munte. Acele câteva zile petrecute în sânul naturii, inspirând aerul curat și rece de la munte sunt o binecuvântare. In special pentru oricine știe să aprecieze asemenea pauze de la rutina zilnică.
Organizarea fiecărei vacanțe solicită mai multe tipuri de resurse și un nivel înalt de responsabilitate. Și dacă în deplasările de serviciu sau alte tipuri de călătorii scurte este suficient să nu uităm telefonul, documentele, cele două rânduri de haine. După caz, să asigurăm un service laptopului de serviciu. In vacanțele cu familia, mai ales atunci când suntem însoțiți și de copii trebuie sa avem mai multa grija. Si dacă, pe deasupra, mai și intenționăm să schiem sau sa facem alte activitati, grija trebuie sa primeze.
Trusa medicală- garantul unei vacanțe liniștite
În primul rând, un minim instructaj de prim ajutor e foarte indicat pentru toți membrii familiei, chiar și pentru copiii de 7-8 ani. O astfel de experiență îl responsabilizează foarte mult pe copil. Dacă dispuneți de posibilități materiale, ideal ar fi ca și copilul să poarte cu sine o trusă medicală adaptată vârstei.
În afară de instructaj, în calitate de părinți, dar și ca persoane adulte în general, trebuie să asigurăm trusa medicală (pe care o vom avea mereu la îndemână).
Elemente de nelipsit
- Remedii rapide și eficiente împotriva răcelilor și gripei. Suntem totuși la schiat sau la săniuș, așa că riscul să înhățăm o răceală este destul de mare. De aceea, pliculețele cu prafuri, pastilele de gât, analgezice și antitermice trebuie să fie prezente în gentuța specială.
- Termometru, preferabil electronic, din plastic, nu din sticlă, pentru ca să evităm riscul spargerii acestuia în timpul călătoriei.
- Alcool pentru frecții și pentru igienizarea/dezinfectarea eventualelor răni ușoare, zgârieturi etc. În același compartiment vom plasa și dischetele de vată, o bucată de tifon și plasturi.
- Neapărat vom apela și la o fașă elastică, dar și la cel puțin o cremă pentru entorse, întinderi de ligamente și alte posibile mici accidente. Dacă se întâmplă să suferim o entorsă puternică sau suspectăm chiar o luxație, vom anunța imediat instructorul sau persoana responsabilă, pentru coordonarea acțiunilor necesare. Intervențiile improvizate, bazate pe intuiție nu sunt recomandate. Cel mai bine va fi să chemăm o ambulanță.
- Pansamente gastrice și unguente antiinflamatoare. Este mai bine să le ai și să nu le folosești decât să te alegi cu un cucui de toată frumusețea și să nu poți reacționa adecvat.
- Medicamente anti-constipare și anti-diaree. Regula este valabilă și în cazul copiilor, cu respectarea indicațiilor farmaceutice.
În afara celor descrise mai sus, pot fi adăugate și alte componente care să ne servească ca ajutor în cazul unor experiențe mai puțin plăcute. Nu uitați că starea de sănătate este principalul factor de care va depinde dispoziția noastră și deci plăcerea distracției. Totodată, înainte de a purcede la drum, amintiți-vă că sporturile de iarnă implică o mulțime de riscuri, de aceea prevenirea lor va începe încă din momentul pregătirii bagajelor.