Care este diferenta dintre leasingul operational si leasingul financiar

Care este diferenta dintre leasingul operational si leasingul financiar

Leasingul operational si leasingul financiar pot parea similare la prima vedere, dar sunt complet diferite. Daca vrei sa cumperi o masina in leasing, este bine sa stii care sunt diferentele dintre ele, pentru a putea descoperi care este cea mai potrivita varianta pentru tine.

Ce este leasingul?

Leasingul este un acord contractual intre doua parti: cel care ofera bunul spre leasing si cel care ia bunul in leasing. Primul ii permite celui de-al doilea sa utilizeze un anumit bun (de obicei un vehicul, insa poate fi si un imobil sau un echipament) pentru o perioada de timp specificata, in schimbul unor plati periodice.

Leasingul operational

Leasingul operational este adesea considerat o forma de inchiriere pe termen lung. Acest tip de leasing are caracteristici unice care il fac atractiv pentru anumite tipuri de afaceri sau situatii individuale.

Unul dintre principalele avantaje ale leasingului operational este flexibilitatea. Contractele sunt, in general, pe termen scurt, adesea cuprinse intre 1 si 3 ani. Acest lucru permite schimbarea vehiculului sau a echipamentului cu un model mai nou la expirarea contractului. Daca iti place sa conduci tot timpul o alta masina, poti opta pentru leasing operational si iti vei permite sa te bucuri astazi de un Renault, peste 1 an de un BMW si peste 2 – 3 ani de un Mecedes sau un Volvo.

Costurile initiale sunt, de obicei, mai mici decat in cazul leasingului financiar. Acest lucru il face ideal pentru companiile mici sau pentru cei cu bugete limitate.

Multe contracte de leasing operational includ intretinerea echipamentului sau a vehiculului. Acest lucru reduce grija si costurile legate de reparatii si mentenanta.

Din pacate, leasingul operational (cunoscut si sub denumirea de leasing de mentenanta) nu iti da drepturi de proprietate asupra automobilului pe care il achizitionezi. Practic, odata ce s-a terminat contractul va trebui sa restitui masina.

Leasingul financiar

Leasingul financiar este diferit de cel operational prin prisma faptului ca la sfarsitul perioadei de leasing poti achizitiona masina, fara a plati o suma foarte mare de bani.

In cazul leasingului financiar, contractele sunt mai lungi, adesea intre 3 si 5 ani sau chiar mai mult.

Din pacate, in aceasta forma de leasing cel care il solicita este responsabil pentru deprecierea masinii, pentru reparatii si pentru orice alta cheltuiala.

Leasingul financiar ofera mai multa flexibilitate in ceea ce priveste modificarea contractului. De exemplu, poti alege sa prelungesti termenul de leasing sau sa cumpari activul inainte de expirarea contractului.

Alegerea dintre leasingul operational si cel financiar depinde in mare masura de nevoile si circumstantele tale. Daca doresti flexibilitate si costuri initiale mai mici, leasingul operational ar putea fi calea de urmat. Pe de alta parte, daca planuiesti sa detii masina pe termen lung si esti dispus sa te ocupi de mentenanta si depreciere, leasingul financiar ar putea fi mai potrivit.

Daca te incanta ideea achizitiei unei masini in leasing, exista companii care iti pun la dispozitie autovehicule de la diverse branduri, verificate si cu garantie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × two =