Printre cele mai frecvente afectiuni neurodegenerative la nivel global regasim Alzheimer-ul. De multe ori anumite simptome care sunt asociate altor afectiuni medicale sau doar starilor de oboseala sunt de fapt manifestari ale acestei afectiuni neurodegenerative. Din acest motiv informarea cu privire la aceasta afectiune este foarte utila.
In ceea ce urmeaza vom regasi mai multe informatii privind boala Alzheimer, tipurile specifice acestei afectiuni si stadiile sub care se manifesta. Toate aceste informatii pot fi utile pentru a nu amana un consult neurologic in cazul persoanelor care se confrunta cu simptomele specifice acestei afectiuni.
Simptome si tipuri in Alzheimer
Tulburarea neurodegenerativa cunoscuta sub numele de Alzheimer are ca si manifestare pierderea treptata si continua a celulelor la nivelul creierului. In categoria grupelor de risc sa dezvolte aceasta afectiune regasim persoanele de peste 60-65 de ani. Pentru aceste persoane, riscul de a dezvolta afectiunea se dubleaza la fiecare 5 ani dupa implinirea acestei varste.
Desi exista simptome similare pentru majoritatea pacientilor, trebuie spus exista si manifestari specifice de la pacient la pacient. Printre cele mai frecvente simptome ale bolii Alzheimer amintim pierderea memoriei, stari de confuzie, dificultati in efectuarea sarcinilor cotidiene si dificultati in luarea deciziilor.
In privinta tipurilor de Alzheimer, primul tip al acestei afectiuni este cel timpuriu si se dezvolta la persoane care nu se incadreaza la categoria de varsta cu risc. Astfel, persoanele de 30-40 de ani pot dezvolta aceasta tulburare neurodegenerativa. Alzheimer-ul tarziu este cel mai des intalnit tip al acestei afectiuni neurodegenerative si este regasit la persoanele trecute de 65 de ani.
Alzheimer-ul familial este considerat de catre specialisti ca fiind cauzat de catre genele mostenite sau ereditatii. Familiile care au avut membrii diagnosticati cu Alzheimer de-a lungul a cel putin doua generatii prezinta un risc ridicat de a dezvolta ulterior acestea afectiune neurodegenerativa.
Stadiile de evolutie in boala Alzheimer
Specialistii in domeniul neurologic considera ca Alzheimer-ul poate fi clasificat in trei stadii de evolutie. Primul este stadiul incipient si se manifesta prin pierderea memoriei. Printre indicile care pot fi regasite in acest stadiu se numara uitarea denumirilor, a conversatiilor recente, dificultati in comunicare si in luarea deciziilor, sau pierderea anumitor obiecte.
Al doilea este stadiul de mijloc si acesta poate avea o durata de 2 sau 10 ani. Printre manifestari regasim agravarea problemelor de memorie, agravarea starii de confuzie, ratacirea, aparitia comportamentelor repetitive sau impulsive, dezvoltarea starilor paranoice, aparitia halucinatiilor, tulburari de somn, schimbari rapide de dispozitie si realizarea sarcinilor cotidiene cu dificultate. Stadiul de mijloc este cel in care apare nevoia sprijinului extern pentru indeplinirea sarcinilor cotidiene.
Stadiul final in boala Alzheimer presupune simptome mult mai severe si care au un impact semnificativ asupra vietii pacientului si a apartinatorilor acestuia. Simptomele implica pierderea in greutate, tulburari de comportament, deplasarea cu dificultate fara sprijin din exterior, incontinenta urinara sau intestinala, si probleme majore cu memoria.
Pentru stabilirea diagnosticului, dar si a tipului sau stadiului in boala Alzheimer, este necesara o consultatie neurologica de specialitate. In functie de stadiul afectiunii, medicul va indica tratamentul adecvat.