Instalatiile sanitare sunt un punct important in construirea unei case. Igiena noastra depinde foarte mult de acest lucru asa ca trebuie sa acordam o atentie deosebita atunci cand se executa aceasta lucrare.
Instalatiile sanitara dintr-o casa reprezinta de fapt un ansamblu de instalatii, adica instalatia de apa rece, instalatia de apa calda si instalatia de canalizare.
Acestea ne dau foarte multe batai de cap daca nu suntem prea priceputi, si daca nu intelegem prea ce inseamna de fapt o instalatie sanitara corect efectuata. Pentru a intelege mai bine ce se intampla de fapt cu instalatia sanitara, va vom prezenta putin ce inseamna de fapt acest procedeu.
Obiectele sanitare se executa de regula din faianta, portelan, fonta sau tabla de otel zincata, din tabla inoxidabila (spalatoare de vase, spalatoare comune), din beton mozaicat spalatoare circulare, spalatoare jgheab etc.), din plumb (sifoane de pardoseala) sau din alama.
Inainte de a fi montate, obiectele sanitare trebuie sa fie pregatite corespunzator si anume: baterii, robinete sau ventilatoare.
Pentru o executare corecta a instalatiei sanitare, trebuie sa cunoastem in detaliu caracteristicile obiectelor sanitare. Trebuie sa fim atenti la detalii, sa citim instructiunile si sa vedem unde se aseaza fiecare si cum trebuie sa fie montate. Bineinteles, daca nu suntem foarte priceputi este nevoie de indemanarea unui instalator pentru a ne face o lucrare corespunzatoare. Lavoarele, bateria amestecatoarele de apa rece cu apa calda trebuie montate cu atentie pentru ca in functie de acestea, instalatia sanitara functioneaza in mod corect sau…nu.
Conductele pentru instalatiile sanitare sunt elemente ce se folosesc la transportul fluidelor, si uneori a gazelor. Pe langa conducte, instalatia sanitara mai cuprinde tevi, fitinguri, armaturi si alte accesorii.
Conductele din domeniul sanitar trebuie sa indeplineasca unele proprietati.
In primul rand trebuie sa transporte fara probleme apa potabile fara sa ii modifice proprietatile chimice. Standardele si normele de productie trebuie sa fie respectate neaparat, altfel, pot exista pericole si riscuri de accidente casnice. Pretul este important si aici. Raportul pret-calitate trebuie sa fie unul convenabil.
Este indicat sa cautam accesorii pentru instalatia sanitara care sa fie usor de montat, atfel daca sunteti putini mai priceputi nu va fi nevoie de un instalator, iar daca nu, timpul in care instalatorul va va face lucrarea va fi unul destul de scurt. Designul conteaza intr-o casa asa ca, este bine sa cautam ceva care sa arate bine cu atat mai mult cu cat se realizeaza o instalatie sanitara la vedere.
Rezistenta este importanta intr-o instalatie sanitara, asa ca trebuie sa cautam materiale bune care rezista la socuri si care nu se deterioreaza rapid. Rezistenta la calcar, apa dura si coroziune este printre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le luam in calcul atunci cand cumparam materiale pentru o instalatie sanitara. Viteza de curgere a lichidelor trebuie sa fie normala. Este indicat sa ne interesam ca materialele pe care le cumparam sa aiba o garantie si o durata de viata cat mai mare. De aceea, este indicat sa consultam un instalator inainte sa cumparam ce credem noi de cuviinta.