Lemnul stratificat a devenit in ultima vreme un material foarte solicitat in constructii. Dar ce este, cum se face si la ce se foloseste?
Prin imbinarea placilor sau a foilor de lemn la capete, margini sau fete, cu un adeziv special, astfel incat fibrele lemnului sa fie paralele cu axa elementului, este obtinut lambriul sau grinda de lemn stratificat.
Cele mai des folosite specii de lemn sunt coniferele, datorita abundentei lor in toate tarile in care industria lemnului este dezvoltata. Pinul este utilizat pentru a realiza lemnul stratificat, deaorece are o crestere rapida si cost redus de ingrijire. In plus, proprietatile sale il recomanda ca fiind cea mai potrivita materie prima pentru fabricarea lemnului stratificat. Principalele caracteristici sunt: posibilitatea de a-l folosi ca material structural, aspectul estetic placut, usurinta de lipire, greutate reduse, uscare usoara si permeabilitatea.
Foile de lemn care se unesc pentru a face lemnul stratificat au, de obicei, grosimea intre 20 si 45 de milimetri. Pentru a avea cea mai mare stabilitate posibila si pentru a evita contractiile si dilatarea lemnului, foile sunt imbinate astfel incat inelele de crestere sa formeze unghiuri opuse.
Lemnul stratificat este un material foarte apreciat si des utilizat datorita avantajelor pe care le ofera:
- Versatilitate. Raportul greutate-rezistenta este mic, prin urmare se pot fabrica piese care cantaresc mai putin, dar care sunt foarte rezistente.
- Greutate redusa. Daca e sa comparam lemnul stratificat cu un alt tip de material, cum este otelul, lemnul stratificat se remarca prin greutatea redusa.
- Rezistenta la foc. Focul produce carbonizarea la suprafata lemnului care, in cazul unei piese laminate, actioneaza ca un izolator perfect, incetinind propagarea flacarii spre interiorul lemnului.
- Rezistenta la umiditate. Lemnul folosit este uscat si tratat astfel incat sa poate face fata infiltratiilor fara probleme.
- Montare usoara. Lemnul laminat este fabricat prin imbinarea mai multor piese, ceea ce permite obtinerea unor structuri de orice lungime, grosime sau latime.
- Propietati izolante. Lemnul stratificat functioneaza ca un izolator acustic, electric, termic si magnetic.
- Rol estetic. Lemnul stratificat este un material care genereaza o atmosfera calda si primitoare, facandu-l ideal pentru o multitudine de constructii.
- Benefic pentru natura. Fabricarea lemnului stratificat consuma mai putina energie electrica in comparatie cu alte materiale, cum sunt otelul si aluminiul. De asemenea, lemnul de pin este un material usor de obtinut.
Avantajul principal pe care lemnul stratificat il are este versatilitatea, deoarece ofera o multitudine de intrebuintari. Iata cateva dintre acestea!
In constructii, lemnul stratificat lipit este folosit atat la exterior, cat si la interior. Utilizarile sale sunt variate: pardoseala, mese, scari, rafturi, tavane sau elemente de decor.
In industria nautica, acestui lemn ii sunt aplicate tratamente speciale pentru o rezistenta mai mare pentru puntile barcilor.
Grinzi structurale. Datorita rezistentei sale, dar si a greutatii reduse, lemnul stratificat este ideal pentru acoperirea structurilor. Acestea pot fi folosite in cladirile publice, Sali de spectacol, biblioteci, teatre, centre sportive sau in centre comerciale.
Utilizari casnice. Este ceva obisnuit sa gasesti lemn stratificat in mobilierul de bucatarie, usi, podele, pergole, mansarde, acoperisuri etc.
Lemnul stratificat are multe atribute pentru proiectarea, ingineria si constructia unei multitudini de lucruri. Pe Construiesti.ro gasesti o gama variata de lemn stratificat, ce respecta cerintele si reglementarile necesare pentru a asigura comercializarea unui produs de calitate.