Dintr-un motiv pe cat de logic pe atat de sinistru, cand vine postasul oamenii sunt tot mai incarcati cu emotie si lipsa de antuziasm. Daca rudele din strainatate nu mai trimit scrisori, iar tu esti constient ca nu ai incasat nicio amenda, cu siguranta vei primi niste facturi. Mainile iti tremura, transpiri si de fiecare data deschizi cu greu plicurile cu facturile de la utilitati. Stii ca ceea ce urmeaza sa citesti iti va mai face o gaura in buzunar. Fie ca e vorba de facturile la curent electric, gaze sau “cablu”, trebuie sa te pregatesti psihic, pentru suma totala. Daca la celelalte facturi te conformezi realitatii, stiind ca nu ai ce sa faci ca sa platesti mai putin, la curent, lucrurile sunt diferite. Exista o multime de posibilitati prin care sa poti reduce considerabil costurile unei astfel de facturi. Asadar, iata cateva sfaturi folositoare despre cum sa faci economie la curent:
● Frigiderul si congelatorul sunt bunurile care consuma cel mai mult. Prin urmare, alege sa cumperi electrocasnice din clasele superioare (A+, A++, A+++) pentru a reduce semnificativ din consumul de energie. Cu toate ca acestea costa mai mult, investitia initala se recupereaza rapid, iar tu te poti bucura o perioada mai lunga de timp de costurile scazute ale facturilor. Indeparteaza-le de cuptor, masina de spalat, lumina soarelui sau orice sursa de caldura si nu uita sa lasi un spatiu de cel putin 10 centimetri in spatele lor pentru a evita supraincalzirea si implicit un consum mai ridicat de energie.
● Inlocuieste becurile incandescente cu cele economice pentru un plus de economie. Daca nu iti permiti sa faci o schimbare radicala, inlocuieste-le treptat, pe masura ce se “ard”. Schimbul avantajos dintre cele doua iti poate aduce o reducere de pana la 75% a consumului anual. Prin urmare, poti economisi o suma mare de bani, doar facand o schimbare.
● Masina de spalat, este si ea o mare consumatoare de energie. Alege aparate cu clasa economica mare si asigura-te de umplerea in totalitate a cuvei la fiecare spalare. Nu supraincarca uscatorul si nu o aseza langa alte electrocasnice mari.
● Calculatorul, televizorul si alte echipamente electronice sunt si ele consumatoare de energie electrica (in proportie mai mica). Incearca pe cat posibil sa eviti modul active stand-by atunci cand nu ai nevoie de ele. Ele consuma la fel de mult, ca atunci cand sunt active. Inchide-le sau scoate-le din priza daca nu le folosesti.
● Interfonul, cand pleci de acasa poti decupla interfonul de la alimentarea cu electricitate, de obicei acestea au un buton de inchis/ deschis.
Ca si becurile, electronicele si electrocasnicele sunt si ele consumatoare de energie. Cu toate astea multi se preocupa sa stinga lumina, dar neglijeaza complet restul de aparate din casa. Pentru a face economie este nevoie sa iei in calcul si aceste aspecte, daca vrei sa se simta cu adevarat o diferenta.